על לידתה של קהילה – קייס סטאדי על תהליך הליווי בהקמת קהילה

גופים רבים פועלים להקמת קהילה כצורך ארגוני להשגת יעדים ומטרות עסקיות, ציבוריות או חברתיות. בכדי לוודא כי מאמצי הקמת הקהילה יניבו את התוצרים הרצויים, נדרש לבצע תהליך אסטרטגי מקדים. מטרת הבלוגפוסט הזה הינה לחשוף בפניכם דוגמא לתהליך אסטרטגי שהובלנו בקומיוניטי פורוורד ולספק לכם הצצה ל״מאחורי הקלעים״ של הקמת קהילה על ידי מותג. שנתחיל? 

 

לידתה של קהילה – 

 

ארגון המיילדות בישראל פועל להעצמת וחיזוק מעמדן של המיילדות ע"י  העמקת הידע המקצועי, הרחבת הסמכויות והמיומנויות של כל אחת מהן, זאת מתוך ראייה שהמיילדת היא אשת המקצוע המומחית, בעלת ההכשרה המקיפה ביותר למתן טיפול רציף והוליסטי לנשים ברצף חייהן, בכל מעגל החיים. 

ריבוי הרשתות החברתיות הביא לחיינו גם ריבוי מידע, לרבות מידע לא מבוסס או אמין. המטרה ביצירת הקהילה הייתה ליצור מרחב שונה ומבודל מכלל קהילות ההורות והלידה הקיימות: קהילה מקצועית שתקרב בין המיילדות ליולדות בישראל, תעצים את מקצוע המיילדת ותקנה ליולדות בישראל מידע מבוסס מחקר ומתוקף, בשונה מהמידע הקיים בקהילות רבות אחרות בתחום. כך, הוחלט להקים את קהילת: מילה של מיילדת.

הקהילה נבנתה ופונה ליולדות בישראל, נשים בהריון, או לאחר לידה והיא מהווה מרחב לשיתוף שאלות, דילמות וקבלת תמיכה רגשית ומקצועית בכל הקשור להריון ולידה. לצד היולדות, הקהילה כוללת גם מיילדות אשר משתפות מעולמן ומנסיונן ומנגישות ידע איכותי ומקצועי באופן יזום או כמענה אורגני לשאלות חברות הקהילה.

התהליך האסטרטגי:

תהליך אסטרטגי לבניית הקהילה מורכב משלושה שלבים – 

 

  • שלב המיפוי: בשלב זה אנו מאתרים את קהל היעד (במקרה שלנו, יולדות ומיילדות) ובוחנים את הצרכים שלו. האם הקהילה שהארגון מעוניין להקים פוגשת את צרכי קהל היעד? האם היא תיתן לו מענה? בנוסף, בשלב המיפוי אנו בוחנים קהילות אחרות הפועלות בשדה, במטרה לאתר צורך של קהל יעד שאינו בא לידי ביטוי במרחבים הקיימים. כלומר, אם לקהל היעד אין צורך ״יתום״, הרי שהקהילה שנקים נדונה לכישלון, שכן היא לא תוכל לתת ערך לחברי הקהילה. הצורך של קהל היעד היה קיומו של מרחב מקצועי אשר דרכו יוכלו חברות הקהילה לקבל מענה מגורמי מקצוע, להבדיל מחוות דעת של אמהות או הורים אחרים. צורך זה של קהל היעד השתלב עם צרכי הארגון – לקדם את מעמדה של המיילדת כאשת מקצוע ואוטוריטה בתחום.

 

  • השלב השני הוא למעשה שלב תכנון הקהילה: בחירת פלטפורמה, תכנון גאנט תוכן, כללי הקהילה ועוד. קהילת ״מילה של מיילדת״ פועלת בפייסבוק, והכניסה אליה הינה באמצעות מענה על שאלות סנן. בקהילה פינות תוכן קבועות כמו ״מילה של מומחית״ – בה סוקרים כל פעם נושא אחר, האשטגים שמרכזים נושאים רלוונטים ועוד.

 

 

  • השלב האחרון הוא שלב הדאטא והמדידה. כיצד נדע האם הקהילה הגשימה את יעדיה? כיצד נמדוד את האימפקט של הקהילה? ככלל, מדידת הצלחה מחולקת ל-3 רבדים: מדידה כמותית, מדידה עסקית, ומדידה קהילתית (למעוניינים להרחיב, מוזמנים לקרוא עוד בבלוגפוסט בנושא). בארגון המיילדות החזון של הקהילה הוא שכל יולדת בקהילה תדע כי יש לה מרחב מקצועי להיוועץ בכל נושא ההריון והלידה, וכן ליצור קשר בלתי אמצעי ועמוק בין יולדות ומיילדות. בפועל, יולדות פוגשות בחדר הלידה מיילדות מהקבוצה ואף חוזרות לקהילה לאחר הלידה להודות למיילדות ולהשתמש במרחב וזו ההצלחה האמיתית. 

 

תוך שבוע ממועד הקמת הקהילה היו בקהילה מאות נשים, שהתייעצו וקיבלו מיידית מענה מקצועי או הפנייה לגורם הרלוונטי ממיילדות, בחודש הראשון הקהילה כבר הגיעה ל-1,500 חברות פעילות.

חן הרשקוביץ-אוחיון, שותפה מייסדת ב- Community Forward: ״כמי שליוותה את הקהילה מיום הקמתה – אני חושבת שרגעי השיא והקסם שלה, הן שנשים בוחרות יממה או כמה ימים אחרי לידה, לחזור להגיד תודה על המידע, התמיכה וכמובן למיילדת שלהם בחדר הלידה – הן מתארות בפוסטים מרגשים, איך הקהילה ליוותה אותן בדילמות וסייעה להן, ואיך המיילדות בחדר הלידה הפכו את הרגע המשמעותי בחייהן לחוויה חיובית גם ברגעים לא פשוטים״

לסיום, בזכות ההליך האסטרטגי, ארגון המיילדות זיהה את צרכי קהל היעד וידע לתכנן את הקמת הקהילה באופן מיטבי שאף הביא להצלחתה. אנו גאות וחשות זכות גדולה לקחת חלק בהקמה ובקידום קהילה נפלאה זו!

מילה של מיילדת היא דוגמא לקהילה שענתה על צורך קיים, הן של המיילדות ״לקחת בעלות״ חזרה על עולם תוכן שעבורו למדו שנים רבות וזהו עיסוקן והן של היולדות שמחפשות עצות ותמיכה ברשת ולעיתים נסמכות על מקורות לא אמינים, 

״גילית 2 פסים? ואיתן נולדו לך מיליון שאלות? מתלבטת איך ללדת? לקחת משכך? איפה ללדת? מלונית או שחרור הביתה? בקיצור, הגעת למקום הנכון.

הקמנו את הקהילה על מנת לייצר מרחב בטוח, מכיל, מכבד ומקצועי שייתן מענה לכל השאלות שעולות ונולדות ויפגיש באופן בלתי אמצעי בין יולדות למיילדות שנושמות וחיות את העולם הזה, ולידות, יום יום.

אז בין אם אתן מתכננות לידה, לקראתה או קצת אחריה, בין הריונות וילדים – זה המקום בשבילכן להעלות כל שאלה, היוועצות או מחשבה (חווינו כבר הכל) ולראות שאת לא לבד.

צוות מילה של מיילדת מורכב כולו ממיילדות מוסמכות בישראל״.

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

הצטרפו לניוזלטר והשארו מעודכנים

עוד מאמרים ששווה לקרוא

פודקאסט

הכוכבים של אלון / קהילת הלקוחות של Lumen

בפרק זה רות עדן, מנכ״לית ומייסדת שותפה בקומיוניטי פורוורד, מראיינת את אלון ראש, Community Team Lead בחברת Lumen. אלון מוביל את תחום הקהילות בלומן הכולל

עדי קלימשטיין

מנהלת תיקי לקוחות

עדי מלווה את לקוחות החברה בבניית אסטרטגיות להקמה, פיתוח וניהול קהילות המשולבות באג'נדות העסקיות, הארגוניות והשיווקיות שלהם. בנוסף, עדי מוסמכת לאימון אישי ועסקי, והינה בעלת ניסיון ורקע בהדרכה ובאימון, אשר באים כולם לידי ביטוי ביכולותיה לזהות את צרכי הלקוח ולחבר אותם בצורה מחשבתית לאסטרטגיה הארגונית.

במסגרת פעילותה בחברה, עדי העניקה שלל שירותי ייעוץ והדרכה לבנק ירושלים, אלביט מערכות, מכבי שירותי בריאות, אוניברסיטת תל אביב ועוד.  

ליאור אשכנזי דור

מנהלת תיקי לקוחות

ליאור מסייעת ללקוחות החברה לבנות אסטרטגיה אפקטיבית לניהול קהילה, באופן שיביא להשגת מטרות הלקוח ויעניק ערך מקסימלי לחברי הקהילה הפוטנציאלים. בין היתר ליאור גם בונה פעילויות תוכן של מותגים בקהילות לפי מודל W-W-W. בעברה, כחלק משליחות מטעם הסוכנות היהודית בה ליאור לקחה חלק, היא ניהלה את קהילת ״יוסטון הלל״.

איילה כספי וורמס

מנהלת תיקי לקוחות

איילה מייעצת למגוון לקוחות החברה, מלווה ומקימה קהילות לגופים כגון ארגוני בוגרים, קהילות אימפקט בדגש על חינוך וקהילות פנים ארגוניות. בנוסף, איילה מתמחה ועובדת בכל הקשור לסטוריטלינג דיגיטלי, חיה ונושמת קהילות ואת המדיה הדיגיטלית, ואף ניהלה בעבר מס׳ קהילות דיגיטליות.
 
איילה מעניקה ייעוץ לבנק ישראל, מכללת אורנים, וקרן משפחת ליאון, ועוד. 

עומרית אבנשטיין

מנהלת תיקי לקוחות

עומרית מתמחה בעולמות הלמידה, ומלווה את לקוחות החברה בהקמה וניהול של קהילות פנים ארגוניות בדגש על גילדות, למידה, וקהילות מקצועיות. לעומרית ניסיון רב בניהול קהילות, בבניית תהליכי למידה והכשרה, הרצאות פרונטליות וייעוץ למנהלי קהילות. 
עומרית מלווה את החטיבה הטכנולוגית של בנק הפועלים בהקמת גילדות מקצועיות פנים ארגוניות. 

רומי הלמן

מנהלת תיקי לקוחות 

רומי בוגרת תכנית קו הזינוק של שותפויות אדמונד דה רוטשילד, והינה בוגרת קורס ניהול קהילות של Community Forward. 
רומי מלווה את לקוחות החברה במגוון רחב של תחומים לרבות קבוצת עזריאלי, חברות פארמה, וארגונים חברתיים.