ימי הקורונה המחישו לעולם כולו, בצורה עוצמתית מאי פעם, את כוחן וחשיבותן של קהילות. אנו עדים לעולם המשתנה בקצב מהיר לנגד עינינו, לתקופה בה קהילות מהוות את כיכר העיר האלטרנטיבית וככאלו הן משחקות תפקיד מרכזי יותר ויותר בחיי האדם בכל מקום בעולם. התקשורת הוירטואלית הפכה עבור רבים מפונקציה מסייעת להכרחית וחיונית, מתוך כך, קהילות רבות פרחו וצמחו בהתאם לצרכי התקופה בנושאים כלכליים, פוליטיים, חברתיים והוריים – למעשה צצו קהילות חברתיות שעושות הרבה טוב בעולם. אך על אף החיוביות הרבה, הצמיחה והאופטימיות, זיהינו כי ישנן קהילות רבות שמתקשות להמשיך לתפקד, מדווחות על מעורבות שנעלמה, תכניות עבודה הוחזרו למגירה ואתגרים מקצועיים ואישיים מורכבים שחווים מנק"לים בתקופה זו?
לכן, ראינו לנכון לקיים סקר תחת הכותרת "מנק"לים בימי הקורונה", עליו השיבו מאות מנהלות ומנהלי קהילות מסקטורים שונים. תוצאות הסקר משקפות את מצב הקהילות ומנהלי הקהילות בישראל והחלטנו לשתף איתכם את ההשפעות המיידיות שזיהינו, צרכים ומגמות מעניינות שעלו מהסקר וכאלו שאנו צופות שיתרחשו בעתיד. את מסקנות הסקר חילקנו לפי נושאים: מעורבות, צמיחה, שיח ופעילויות בקהילה, שיתופי פעולה ותפקוד מנהל הקהילה בתקופה זו, שנתחיל?
מעורבות
בראש ובראשונה הסקר מלמד על עלייה משמעותית במעורבות במרבית הקהילות המשתתפות, רק כ-20% מהקהילות דיווחו על ירידה מועטה או משמעותית במעורבות בקהילותיהם. רוב הקהילות שדיווחו על ירידה, הן קהילות שעניינן תיירות בארץ ובחו"ל (מלונאות, טיסות, טיולים ועוד), נדל"ן, קהילות מבוססים אירועים פיזיים וכדומה. מרבית הקהילות שזוהתה אצלם עלייה במעורבות, העידו גם על עלייה בכמויות הפעילויות והאירועים, על שינוי בפוקוס השיח וגם על עלייה משמעותית בכמות החברים בקהילה. אין ספק כי מנהלי קהילות שהשכילו לשנות ולבצע התאמות מיידיות לגאנט הפעילות (בהקשר של אירועים והן בתוכן עצמו), וזיהו היטב את הצרכים של חברי הקהילה בהתאם למציאות החדשה, הצליחו למנף את התקופה של ימי הקורונה לשימור ולחיבור חברי הקהילה לפעילותם ואף להגדלתה משמעותית במעורבותם.
שיח ופעילויות בקהילה
בכל הקשור להשפעה על השיח והפעילויות בקהילה, אחוז גבוה מהמשתתפים, למעלה מ-40%, העידו על שינוי משמעותי בפוקוס ובעניין של הקהילה. למשל בקהילות נדל"ן בוצע מעבר משיח על השקעות קונקרטיות לשיח על הצטיידות בידע וכלים פרקטיים כחלק מניצול הזמן הפנוי הקיים; קבוצות טיולים שינו את ההמלצות למקומות לטייל בהם ולמשל בקהילת הטיולים הקמפינג של ישראל עברו להמלצות לקמפינג בין ארבע קירות ולפעילויות משפחתיות ביתיות ברוח הקהילה. מעניין היה לראות כי 80% מהקהילות שדיווחו על שינוי בפוקוס ובעניין פועלות גם בוואטסאפ. ניתן להסיק מכך, כי הדינמיות של השיח בקבוצות הוואטסאפ של הקהילה, המיידיות והאינטימיות שמאפיינת את הפלטפורמה מאפשרות התאמה מהירה יותר של התוכן לצרכי חברי הקהילה מחד והרחבת נושאי השיח וערכי הקהילה המקוריים.
בקהילת Community Forward של ארגון מנהלי הקהילות של ישראל, 31% מהפוסטים האורגניים של חברי הקהילה עסקו בדילמות, שיתופים והתייעצות שאיזכרו ועסקו בימי הקורונה. גם נתון זה מלמד על השפעה גבוהה של המשבר על השיח בקהילה ועל העיסוק והזמן הרבה שמנהלי קהילה משקיעים על מנת להתאים את עצמם לתקופה ולצלוח את אתגריה.
שיתופי פעולה
20% מהמשתתפים ציינו עלייה בכמות שיתופי הפעולה וכן 15.5% ציינו שהייתה גם עלייה בכמות הפרסומים של עצמאיים ועסקים קטנים. עלייה זו מתחברת גם לכמות קבוצות וקהילות שקמו בתקופת הקורונה על מנת להוות תמיכה לצריכה מעצמאיים ועסקים קטנים ולאינספור שיתופי פעולה בין קהילות לבין עסקים אלו על מנת לתמוך בהם בימים כלכליים מורכבים אלו. 12.7% העידו על ירידה בכמות שיתופי הפעולה וכן על ירידה של 5.5% בפירסומי עסקים ועצמאיים. ניתן לזהות מבין המשתתפים בסקר כי מי שדיווח על ירידה בשיתופי הפעולה, דיווח גם על ירידה בכמות האירועים והפעילויות בקהילה בתקופה זו, משמע שיתופי פעולה בקהילות בייחוד בימי הקרונונה הם מנוע צמיחה מרכזי וחשוב ליצירת מעורבות, תנועה וחיבור בין חברי הקהילה.
צמיחה
ביחס לצמיחה של קהילות (עלייה מספרית בכמות החברים), יותר ממחצית המשתתפים דיווחו על המשך גידול טבעי ורק כ-16.4% העידו על עלייה משמעותית. מעבר לצמיחה של קהילות קיימות (בהן התמקדמנו בסקר) הוקמו גם לא מעט קבוצות והתארגנויות קהילתיות סביב נושאים שונים כגון: הורות, עצמאיים, זכויות כלכליות, רכישה מעסקים כחול לבן וכו', שחלקן יבשילו גם ביום שאחרי לקהילות משמעותיות, אחת הדוגמאות המרשימות שנחשפנו אלינו היא קבוצת Local Shopping בפייסבוק, קהילה צרכנות עבור מאות עסקים מקומיים-ישראלים שצריכים תמיכה בימים אלו יותר מתמיד. יוזמה מרגשת נוספת הינה אמץ רופא.ה שהוקמה על מנת לעזור לכלל עובדי הצוותים הרפואיים הנמצאים בחזית בבתי החולים לקבל מענה לצרכים האישיים שלהם בתקופת הקורונה.
תפקוד מנהל הקהילה
כ-50% ציינו שהם משקיעים יותר זמן בניהול הקהילה שלהם בעוד ש-20% היו רוצים להשקיע יותר זמן אך המצב לא מאפשר להם. עוד עולה מהסקר כי למנהלי קהילות קיים צורך להיוועץ זה עם זה על אתגרי התקופה וכי הם מאמינים שהפתרון טמון בשיתוף ידע ומרחב פתוח לשיח קולגיאלי. נציין כי בצורה גורפת ניתן להסיק מתוצאות הסקר כי מנהלי קהילות שמנהלים את הקהילות שלהם ביותר מפלטפורמה אחת (פייסבוק, וואטסאפ, אינסטגרם, ניוזלטר וכד') נהנו מהצלחה יתרה בצליחת התקופה.
אנחנו מאמינות שקהילות ימשיכו להיות חלק משמעותי בחיי היום יום של החברים בהן ושימי הקורונה האיצו את ההבנה בחוזקן.
כוחם של מנהלי הקהילות שישכילו להתאים את עצמם לעולם המשתנה יעלה והם יהפכו למשפיענים חזקים יותר בתחומם.
אנחנו כאן כדי לתת לכם מקום לשיתוף והעצמה בנושא.
מזמינות אתכן להגיב, לשתף ולשאול שאלות.
מאחלות בריאות וחזרה מהירה ובטוחה לשגרה לכולם. צוות community forward