הפינה המשפטית באדיבות עו"ד ליהיא כצנלסון, משרד עורכי הדין יגאל ארנון ושות'
חשיבות רישום בעולם הדיגיטל וניהול הקהילות
המונח "סימן מסחר" הפך יותר מוכר ושגור בעולם המסחר, אולם תהליך הרישום, משמעותו וחשיבותו עדיין זרים לעסקים רבים.?
לא בכדי מנהלי קהילות שהפכו את ניהול הקהילה מתחביב למקצוע, לאחר שהשקיעו במיתוג ובמוניטין של הקהילה, ביצירת תכנים והרחבת מעגל חברי הקהילה, מתחילים לפנות ולבצע רישום של סימן מסחר עבור השם של הקבוצה או הקהילה והמוצר ו/או השירותים שהיא מספקת: בין אם מדובר בעיצוב של הלוגו של הקבוצה, או שם של פעילות כזו או אחרת שמתקיימת במסגרת הקהילה.
העובדה שאנו חיים כיום בשוק גלובאלי, בעולם של מותגים, בו הפעילות העסקית אינה מתחילה ומסתיימת אך ורק בטריטוריה הישראלית, אלא מתרכזת גם מעבר לים בשווקים גדולים יותר, נותנת את אותותיה גם בעולם זכויות הקניין הרוחני ובפרט עולם סימני המסחר.
המוניטין שעסק ישראלי צובר תחת שם העסק/הקהילה/הקבוצה/השירותים/הפעילות, אינו קיים רק בישראל, אלא "שמו הולך לפניו" בכל רחבי הגלובוס והאינפורמציה אודותיו מוצאת את דרכה בקלות ובמהירות, מפה לאוזן, באמצעות לחיצת כפתור קלה על המקלדת וגלישה ברשת.
על כן יש משמעות רבה בלהגן על המוניטין הפוטנציאלי של קבוצה או קהילה מסוימת, ועל השם של אותה קהילה, או המותג ולרכוש זכויות בסימן מסחר במעוד מועד.
בעידן המהיר והדיגיטלי בו אנו חיים, ניתן לאתר בקלות רבה גם מפרי זכויות ברחבי הרשת, ולהפעיל מנגנוני אכיפה כנגד מתחרים קיימים או פוטנציאלים המנסים לרכב על המוניטין, או להתחקות אחר שם קהילה הזוכה להצלחה והדים, בניסיון להתחרות באופן בלתי הוגן בעסק מצליח קיים.
חיפוש ראשוני מצמצם חשיפה:
על מנת לצמצם את החשיפה במישור הזה, חשוב מאוד בטרם בוחרים שם מסחרי, לערוך בדיקות ראשוניות וחיפושים במאגרי סימני מסחר גלובאליים על מנת לבדוק ולוודא שאותו שם פוטנציאלי ומבוקש אכן פנוי לשימוש ו/או רישום, וכי אין חשיפה בבחירת השם כלפי צדדים שלישיים כלשהם הקיימים ופועלים כבר בתחום תחת שם דומה או זהה.
אז מהו בעצם סימן מסחר?
סימן המשמש, או מיועד לשמש לאדם או ישות משפטית לעניין הטובין שהוא מייצר או סוחר בהם. סימני מסחר יכולים להיות בדמות אותיות, ספרות, מילים, דמויות, צלילים או צירופים של אלה, המשמשים את היצרנים או מספקי השירותים כדי לסמן את סחורותיהם או שירותיהם, כך שיזוהו על ידי הצרכן.
סוגי סחורות ושירותים:
סימני המסחר ככלל נרשמים בעולם, רק לגבי טובין ושירותים שלסימונם משמש הסימן או מיועד לשמש. בישראל, כמו במדינות אחרות בעולם החברות באמנת ניס, מסווגים טובין ושירותים שונים לארבעים וחמישה סיווגים (למשל שירותים אישיים וחברתיים לרוב יירשמו בסוג 45; שירותים של מנהל עסקים שיווק ופרסומת לרוב בסוג 35 וכיוצ"ב). החלוקה לקטגוריות נועדה על מנת לשמור על אינטרס כלל הציבור מתחרות לא הוגנת ומניעת מונופול חזק מדי בשם/סימן מסחרי החולש על כל סוגי הסחורות או השירותים הקיימים בעולם ומונע מאחרים להיכנס לשוק זה.
הגנה טריטוריאלית:
ההגנה הניתנת לאחר רישום סימן מסחר היא טריטוריאלית בלבד. כלומר קהילה/קבוצה הפעילה במספר טריטוריות בעולם, ומבקשת לקבל מונופול על הסימן ויכולת לאכוף את זכויותיה באותן טריטוריות תידרש לרשום בכל טריטוריה וטריטוריה הרלוונטית עבורה באופן נפרד.
תקופת הגנה, עלויות וסעדים:
רישום סימן מסחר הינו הליך הכרחי וחיוני עבור בעולם של מותגים נגיש ודינאמי. בהתחשב בכך שעלויות הרישום אינן גבוהות במיוחד, ובתמורה ניתן למבקש הרישום מונופול והגנה בלתי מוגבלת בזמן בסימן המסחרי (ראשית לתקופת הגנה בת עשר שנים הניתנת לחידוש בכפוף לתשלום אגרת חידוש), רישום של סימן מסחר מאפשר לבעל המונופול לאכוף זכויות בשם/סימן מסחרי, באופן קל ופשוט, ולקבל סעדים שונים ואפקטיביים.