לפני מס׳ שבועות וואטסאפ (WhatsApp) הציגה באופן רשמי את הקהילות (Communities), פיצ׳ר חדש שיהווה פתרון, שיאחד קבוצות וואטסאפ שונות תחת יצירת ״קהילת על״ אחת לשימוש נוח יותר.
הקהילות בוואטסאפ הן חלק ממימוש החזון של מטא והמשך ההתמקדות שלהם בעולם הקהילות, וכך נמסר מהם: ״בזמן שאפליקציות אחרות בונות צ'אטים למאות אלפי משתתפים, אנחנו בוחרים להתמקד בתמיכה בקבוצות שהן חלק מחיי היום-יום שלנו. זוהי רק ההתחלה של 'קהילות' ב-WhatsApp, ובניית פיצ'רים חדשים שייתמכו בהן תהיה בעדיפות גבוהה אצלנו בשנה הקרובה״.
השינויים בפועל:
הבשורה העיקרית במהלך זה היא יצירת ״קהילת על״ של קבוצות וואטסאפ, כך שכל ״קהילת על״ תאגד תחתיה קבוצות (Groups) שונות שיש להן מכנה משותף. ״קהילת העל״ מאפשרת את ניהולן של מספר קבוצות במקביל וכמו כן מציעה עבור מנהל.ת ״קהילת העל״ – סדר, ארגון ואפשרות ליצור קשר עם כל הקבוצות בו זמנית (על ידי קבוצת ההודעות הכלליות).
וואטסאפ קהילות (Communities) הביא איתו עוד בשורה משמחת של שינוי מספר חברים הניתן לצרף לקבוצה (כיום 512) ויעלה ל- 1024 חברים. כמו כן, ניתן לצרף עד 50 קבוצות תחת קהילה אחת, ליצור סקרים בצ׳אט ולבצע שיחות וידאו של עד 32 משתתפים.
״קהילת העל״ מאפשרת לנו כחברי קהילה לראות אילו קבוצות נוספות נמצאות תחתיה, ניתן להצטרף ישירות אם מדובר בקבוצה פתוחה או לשלוח בקשת הצטרפות אם מדובר בקהילה סגורה.
חברים בכמה קבוצות תחת אותה ״קהילת על״ יכולים לעבור בקלות בין הקבוצות ולהתעדכן (לדוגמא קבוצת בית ספר שבה יש את כל הכיתות, חוגים ועוד).
כמנהלי ״קהילת העל״ תוכלו ליצור או לשייך קבוצות קיימות ל״קהילת הגג״, במטרה ליצור סדר וארגון, ואף לחסוך בזמן על ידי שידור הודעות לכל החברים ב״קהילה העל״ מכל הקבוצות. בנוסף תוכלו למחוק הודעות ומדיה שאינן מתאימות לאופי הקבוצה, ולצרף חברים שיבקשו להצטרף במידה והקבוצה סגורה.
אז למי זה מתאים? בראש ובראשונה למי שמנהל יותר מקהילה אחת.
למשל, קהילת בוגרים אשר מפעילה מס׳ פורומים לפי תתי נושאים, קהילות למידה פנים ארגוניות המפעילות תתי התמחויות, קהילות לוקאליות לפי סוגי קהלי יעד, ועוד.
האינפוט של קומיוניטי פורוורד:
ה״אני מאמין״ שלנו בקומיוניטי פורוורד הוא שאחד השיקולים המרכזיים בבחירת פלטפורמה לניהול קהילה, הוא הנגישות והשימוש היומיומי של חברי הקהילה בה. בחירה בפלטפורמה שאינה מוכרת או אהודה על קהל היעד יכולה למנוע מהקהילה להתפתח ולהתקיים. מהבחינה הזו, לוואטסאפ יש יתרון משמעותי מאוד כפלטפורמה לניהול קהילה, אך חשוב לזכור כי יש לה הגבלות ואינה מתאימה לכל סוג קהילה. למשל, השיח בה הוא יומיומי ומאופין במסרים מיידיים, ולעיתים קשה לקיים שם דיונים עמוקים. בנוסף, מכיון שכולנו רווים בקבוצות וואטסאפ, רבים מאיתנו בוחרים להשתיק את הקבוצות הללו כדי להימנע מהסחת דעת, מה שמקשה על העברת המסרים.
אנחנו בספק שיצירתן של ״הקהילות״ בוואטסאפ תפתור את האתגרים הללו, אך ייתכן ויש בפיצ׳ר זה יתרון רב בריכוז הקבוצות במקום אחד ונגיש.
כמו כן, חשוב לזכור כי בימינו, פייסבוק היא הפלטפורמה המרכזית בה מנהלים רוב המנק"לים בארץ את הקהילות שלהם. העובדה שפייסבוק היא הערוץ המרכזי בה מתנהלת הקהילה, לעומת ווטסאפ הנחשבת לרוב לערוץ משני או משלים, מאתגרת עוד יותר את הפיכתן של הקהילות בווטסאפ לפופולריות.
לסיכום, אומנם מדובר בבשורות משמחות אבל כמו בכל פיצ׳ר חדש נשאלת השאלה אם הכלי והשינוים ישרתו וישמרו על הקהילה הקיימת או ישרתו את הקהילה שאתם עתידים לבנות. אם בחרתם להשתמש בפיצ'ר הקהילות, חשוב שתעדכנו את חברי הקהילה בדבר השינוי ומה זה אומר לגבי השתייכותם לקבוצה שנמצאת תחת ״קהילת גג״.
אז האם פיצ'ר הקהילות יתן ערך קהילתי אמיתי? כנראה שימים יגידו. אין ספק שעבור מנהלי הקהילות עצמן מדובר בכלי בעל ערך מוסף המאפשר ניטור, סדר ואיגוד קבוצות וואטסאפ שונות שבניהולן. כמו כן, עדכון הקהילות מלמד אותנו על חשיבות הקהילות בעיני מטא, כוחן ומימושן הן חלק בלתי נפרד מהחזון הכללי של החברה.