מאת: ד"ר טלי גזית
קהילות פייסבוק, המוגדרות כמרחבים שבהם ניתן לשתף ולהחליף מידע עם אנשים אחרים, לפעמים זרים, שיש לנו הרבה במשותף איתם, הופכות פופולריות יותר ויותר כקבוצות דיון חברתי מקוונות. קהילות הפייסבוק מאפשרות לאנשים בעלי תחומי עניין משותפים להתמודד עם נושאים שחשובים להם, להביע באופן חופשי את דעותיהם, רגשותיהם, לשאול שאלות, לתת ולקבל תמיכה חברתית ומידע חווייתי על ידי פוסטים ותגובות בסביבה סגורה. מחקרים מראים שהשתתפות בקהילות פייסבוק מחזקת את זהותם ההדדית של החברים בהן ומגבירות את ההערכה העצמית שלהם. היא מאפשרת להם להביע את עצמם ולקבל הד למחשבותיהם ורגשותיהם באופן שאין לו מקבילה בסביבה אחרת.
לאחר כמה מחקרים שערכתי על קהילות הפייסבוק והחברים בהן, בחודשים האחרונים התחלתי במחקר על מנהלי קהילות הפייסבוק, על-מנת להעמיק את הבנת המניעים לפתיחת הקהילות והאתגרים בניהולן. הבנת המוטיבציות של המנהלים חשובה לנוכח היותם אחראים בלעדיים על כללי ההשתתפות של הקהילה, גבולותיה, זהות חבריה ועוד. פייסבוק עצמה החליטה לתת להם תשומת-לב מיוחדת בחודשים האחרונים, בדמות מענקים למנהלים בולטים מכל העולם וכנסים בינלאומיים ייעודיים, בטענה ש"הם ממלאים תפקיד קריטי בקירוב וחיבור אנשים ברחבי העולם".
למרות שתחום זה מקביל להתנהגות של מנהלי קבוצות פנים-אל-פנים, הוא מעוצב במידה רבה על-ידי היעדר אילוצים פיזיים, גיאוגרפיים ונעדר מגבלת זמן, מה שהופך אותו לחדשני ומרתק במיוחד. המחקר האקדמי בתחום עוד בחיתוליו. מעט המחקרים הקודמים הראו שמנהלים אלו יכולים למלא תפקיד חשוב כ"מנהיגים מקשרים" בתקופות של אי-שקט חברתי. הם מוחצנים יותר מחברים אחרים ומנהלים את הקבוצות שלהם על ידי ניטור חילופי מידע ועזרה לחבריהם לעורר רגשות ולצמצם את אי-הוודאות שלהם.
המחקר בשלב זה נחשב "גישושי", מכיוון שטרם נעשה כמותו בתחום מנהלי קהילות פייסבוק בעולם. בשל כך הוא התחלק לשני חלקים: קבוצת-מיקוד ושאלון.
קבוצת המיקוד
על-מנת להכנס לעולם מנהלי הקהילות, פניתי למריה גרין פוברצ'יק, מייסדת קהילת הפייסבוק סופרגירלז ומייסדת שותפה של קהילת Community Forward המונה כאלפיים מנהלי קהילות. מריה עזרה לי לכנס לשיחה שמונה מנהלות של קהילות פייסבוק גדולות ומשמעותיות. במשך כשעתיים של מפגש פתוח סיפרו המנהלות על המניעים שלהן לפתיחת הקבוצות, על האתגרים שבניהול קהילות גדולות, על המקומות הרגשיים שמחזיקים אותן כמנהלות שמשקיעות מספר שעות ביום, לרוב ללא תגמול כספי. תחושת השליחות החברתית, ההנאה מהשותפות והרצון לא להיות לבד היו חלק מהנושאים שעלו בשיחה, יחד עם קשיי ה"משטור" או ההתמודדות עם חברים שמצפים שהמנהלות יהיו זמינות וקשובות לצרכיהם ללא גבול.
במהלך המפגש ניסינו להגדיר את המרכיבים שמשקפים לדעתן רמת מעורבות בקהילה (engagement). בעקבות הרעיונות שעלו והתחושות הסובייקטיביות המשקפות לדבריהן את מרכיבי המעורבות של חברי הקבוצה, יצרתי שאלון ובו ארבעה פריטים (עליהם ניתן שלא להסכים כלל = 1 ועד להסכים לגמרי = 6, עם פריט אחד הפוך), המייצגים את מידת המעורבות של החברים בקבוצה, לתפיסת המנהלים. בשלב הבא, של השאלון, ארבעת פריטים אלה נמצאו במהימנות פנימית גבוהה (α=0.81), מה שמאפשר להשתמש בממוצע ארבעת הפריטים כמדד תקף ומהימן למדידת מעורבות הקהילה לתפיסת מנהליה.
השאלון
בשלב הבא הופץ שאלון למנהלי הקהילות. הוא היה מורכב מהרבה שאלות פתוחות וסגורות, וכיאה לשאלון "גישושי" היה ארוך יחסית, מה שאיתגר את רמת ההיענות של מנהלי הקהילות למלאו. אחרי עבודת שטח רבה, פגישות אישיות עם מנהלי קהילות, השתתפות בכנסים מטעם קהילת Facebook Community Leadership Chircles: Israel ועזרה מאסיבית של מנהלי הקבוצה טליה תורג'מן ורפי ברבירו, התגייסו למחקר 93 מנהלי קהילות שענו על השאלון כולו.
אני מחזיקה בידי כעת מידע רב על מנהלי הקהילות ומקווה לנתח את הנתונים הן באמצעות ניתוחי תוכן איכותניים והן באמצעות ניתוחים סטטיסטיים מורכבים. במקביל אערוך גם השוואות של המנהלים אל מול גולשי אינטרנט "רגילים" לגבי אישיותם, רמת האקטיביות שלהם באופליין ועוד. מעניין יהיה לראות כיצד אסטרטגיות ניהול שונות, מגדר, מניעים שונים, גיל, אישיות ועוד יהיו מקושרים לרמת המעורבות של חברי הקהילה ואלמנטים אחרים בה.
בינתיים, ברמת הסטטיסטיקה התאורית, אני יכולה לספר את הדברים הבאים על מדגם המנהלים:
- כ- 70% מהמנהלים הן נשים
- גילם הממוצע הוא 37
- כ- 70% מהם מקדישים מעל שעה או אפילו כמה שעות ביום לניהול הקהילה
- כ- 60% מהקהילות הן חברתיות, עוד כ- 20% עסקיות ועוד כ- 10% עוסקות בתמיכה נפשית או בריאותית. ועוד כ10% מנהלים קהילות מסוגים אחרים.
כאמור, עבודת ניתוח הנתונים עוד ארוכה, וארוכה עוד יותר הדרך אל כתיבת המאמרים שיפורסמו, כך אני מקווה, בכתבי-עת אקדמיים נחשבים. עד אז, אני מקבלת המון סיפוק בהיכרות ההולכת ומעמיקה עם אוכלוסיית מנהלי הקהילות, שעוד לפני הנתונים ה"יבשים" אני כבר יודעת לומר שהם אנשים מיוחדים, עם חזון, יוזמה וכוחות הנהגה והשראה יוצאי-דופן. אשרי שבחרתי בתחום המחקר הזה, כדי לבוא במגע עם אוכלוסיה שכזו.
ד"ר טלי גזית היא מרצה וחוקרת בתחום הפסיכולוגיה של האינטרנט במחלקה למדעי המידע באוניברסיטת בר-אילן. במחקריה היא מתמקדת בקבוצות וירטואליות ברשתות חברתיות כמו פייסבוק, וואטסאפ ואינסטגרם תוך הבנת המניעים האישיותיים והסביבתיים להתנהגות, לבניית הזהות, לרווחה הנפשית ולהחלפת המידע של החברים בקבוצות אלה.
לקבלת מידע נוסף על תוצאות מחקרה של ד"ר גזית, מוזמנים לפנות אליה בדוא"ל: [email protected]