מה בין משפיענית למנהלת קהילה? / רוני שינקמן – בלוגרית, מומחית למערכות יחסים

"אני לא קוראת לעוקבות שלי באינסטגרם 'קהילה', כי זה לא אחת מהקהילות שלי. זו הבמה שלי, המקום שלי לדבר עם כולם, אבל הם לא מדברים אחד עם השני – אז זה לא יכול להיקרא קהילה."

 

בפרק זה רות עדן, מנכ"לית ומייסדת שותפה בקומיוניטי פורוורד, מארחת את רוני שינקמן, בלוגרית ומומחית למערכות יחסים, לשיחה מרתקת על הגבול העדין שבין ניהול קהילות לבין עולם המשפיענים ויוצרי התוכן.

כשעוקבים הופכים לקהילה

אחת השאלות המעניינות שעולות בשיח הדיגיטלי היא האם קהל העוקבים של משפיענ.ית או יוצר.ת תוכן ברשתות חברתיות יכולים להיקרא "קהילה"?  אם תשאלו אותנו בקומיוניטי פורוורד, התשובה בגדול תהיה לא. ובקטן – זה מסובך…

אחד ממאפייני היסוד של קהילה מנקודת המבט שלנו בקומיוניטי פורוורד, היא צורת התקשורת המאפשרת שיח של many to many. במסגרת העבודה השוטפת שלנו, אנחנו נתקלות לא מעט בחברות גדולות המגדירות את קהל הלקוחות שלהן כ"קהילה". כשאנחנו צוללות לעומקם של דברים, אנחנו מגלות שאותה "קהילה" מורכבת מרשימה של לקוחות המקבלים ניוזלטר חודשי מאותה חברה, או לוחצים "לייק" על פוסט בעמוד העסקי שלה בפייסבוק. לזה אנחנו קוראות "תקשורת במבנה היררכי" (או תקשורת בסגנון One to many). אותה חברה, או במקרה של הפרק שלנו, אותה "משפיענית" או "בלוגרית", מתקשרת עם קהל העוקבים, והם אמנם יכולים להגיב לה בחזרה, אבל האם יש להם יכולת לדבר האחד עם השניה? כנראה שלא. במקרה כזה, אנחנו טוענות שיהיה קשה מאוד לקרוא לזה קהילה.

With that being said, יש מקרים יוצאי דופן. לא סתם אמרנו שזה מסובך… יש מספר מצומצם של משפיעניות שלדעתנו "פיצחו את השיטה", ומצאו דרכים יצירתיות לבנות לעצמן קהילה אמיתית, על אף מגבלות הפלטפורמה. למשל, כאלה שהצליחו לייצר אלמנטים קהילתיים בדרכים מגוונות כמו: הוספת מימד של "אונלייף" לאונליין שמאפשר לעוקבות שלהן להיפגש איתן (וזו עם זו) במציאות, שימוש בפלטפורמות נוספות שמאפשרות שיח של many to many (כמו פייסבוק או וואטסאפ למשל), יצירת "קודים", ריטואלים ושפה משותפת לקהל העוקבות שלהן, ועוד ועוד… אחת מהן היא רוני שינקמן. 

רוני עושה סדר: "אני לא קוראת לעוקבות שלי באינסטגרם 'קהילה', כי זה לא אחת מהקהילות שלי. זו הבמה שלי, המקום שלי לדבר עם כולם, אבל הם לא מדברים אחד עם השני – אז זה לא יכול להיקרא קהילה."
רוני מסבירה שקהילה אמיתית מתאפיינת בתקשורת בין החברים, במפגשים, בשפה משותפת ובערכים משותפים – דברים שלא מתקיימים בפלטפורמה של one-to-many כמו אינסטגרם.

הקהילות של רוני

במקביל לפעילותה כיוצרת תוכן, רוני מנהלת מספר קהילות פעילות:

  • קהילת הרווקים של רוני – קהילת זוגיות המונה כ-30 אלף גברים ונשים, הפועלת בפייסבוק ובאינסטגרם, ומקיימת אירועים, מסיבות ומפגשים.
  • החברות של רוני ושיר – קהילה שהקימה עם אחותה במטרה לחבר בין נשים המחפשות חברות חדשות. בקהילה מתקיימים אירועים על פי תחומי עניין של החברות.
  • עזרת נשים – קבוצת וואטסאפ סגורה שמאגדת נשות מקצוע הקשורות לטיפול באלימות במשפחה.
  • חיות לילה – קהילת אימהות שהוקמה לאחר הלידה הראשונה של רוני, כשחיפשה מקום לשתף ולהתייעץ בשעות הלילה. מה שהתחיל כקבוצת וואטסאפ קטנה התפתח למספר קהילות משנה.

 

האסטרטגיה מאחורי הקהילות

מה שמעניין בסיפור של רוני הוא שהקהילות שלה לא נולדו מתוך תכנון אסטרטגי ארוך טווח, אלא מזיהוי צרכים אמיתיים: "הקהילות שלי נולדו מתוך חוסר אישי שלי או צורך שזיהיתי אצל העוקבות. חיות לילה נולדה כי הייתי בודדה אחרי הלידה. החברות של רוני ושיר נולדה כי קיבלתי מיליון הודעות של נשים שאומרות 'אין לי חברות'."

רוני מדגישה שלא הייתה פה אסטרטגיה עסקית מחושבת, אלא רצון כן לענות על צורך אמיתי של הקהילה שלה.

האימפקט העסקי

למרות שלא תוכננו כך מראש, הקהילות מייצרות ערך עסקי משמעותי. רוני מספרת שזוגות שהכירו ב"רוני סינגלס" מגיעים אליה לאימון זוגי, ושההשפעה שלה כיוצרת תוכן משפיעה על תפיסתה המקצועית כמאמנת. "היום אני יודעת להגיד שהשם שלי והמאמנות שלי חשובים לי יותר מכל דבר אחר. אם אני נשרפת, זה לא רק שהמותג נשרף – יש עסק שלם מאחורי זה. אם אני לא אתפס כאמינה, למה שתבואי אליי אחר כך כלקוחה?"

טיפ למשפיעניות ולמנהלות קהילה

הטיפ המרכזי של רוני למי שרוצה להקים קהילה או להיות משפיענית הוא פשוט: "לא לנסות להיות כמו אף אחת." היא מדגישה שהקהילות האפקטיביות ביותר נולדות מתוך זיהוי צורך אמיתי ומענה אותנטי אליו, ולא מניסיון לחקות מודלים קיימים.

ואי אפשר לסיים בלי טיפ קטן מאיתנו. בקומיוניטי פורוורד,אנחנו מאמינות שקהילה אמיתית איננה רק "מאגר עוקבים", אלא מרחב שבו אנשים מתחברים זה לזה, תורמים זה לזה, ויוצרים ערך משותף. המשפיעניות שמצליחות לייצר קהילות אמיתיות הן אלה שרואות מעבר לפלטפורמה ולמספרים, ומזהות צרכים אנושיים אמיתיים שהן יכולות לתת להם מענה.

אם אתם חושבים להקים קהילה בארגון שלכם, או מעוניינים ליצור שיתוף פעולה בין המותג שלכם לבין קהילות דיגיטליות קיימות, נשמח ללוות ולייעץ לכם.

מוזמנים לפנות אלינו דרך האתר, או במייל: [email protected]

אהבתם? שתפו!

הצטרפו לניוזלטר והשארו מעודכנים

פרקים נוספים

עדי קלימשטיין

מנהלת תיקי לקוחות

עדי מלווה את לקוחות החברה בבניית אסטרטגיות להקמה, פיתוח וניהול קהילות המשולבות באג'נדות העסקיות, הארגוניות והשיווקיות שלהם. בנוסף, עדי מוסמכת לאימון אישי ועסקי, והינה בעלת ניסיון ורקע בהדרכה ובאימון, אשר באים כולם לידי ביטוי ביכולותיה לזהות את צרכי הלקוח ולחבר אותם בצורה מחשבתית לאסטרטגיה הארגונית.

במסגרת פעילותה בחברה, עדי העניקה שלל שירותי ייעוץ והדרכה לבנק ירושלים, אלביט מערכות, מכבי שירותי בריאות, אוניברסיטת תל אביב ועוד.  

ליאור אשכנזי דור

מנהלת תיקי לקוחות

ליאור מסייעת ללקוחות החברה לבנות אסטרטגיה אפקטיבית לניהול קהילה, באופן שיביא להשגת מטרות הלקוח ויעניק ערך מקסימלי לחברי הקהילה הפוטנציאלים. בין היתר ליאור גם בונה פעילויות תוכן של מותגים בקהילות לפי מודל W-W-W. בעברה, כחלק משליחות מטעם הסוכנות היהודית בה ליאור לקחה חלק, היא ניהלה את קהילת ״יוסטון הלל״.

נועה שחר

מנהלת תיקי לקוחות ופיתוח עסקי

נועה מלווה רבים מלקוחות החברה בתהליכי ייעוץ וניהול, תוך יישום ניסיונה העשיר בממשק שבין המגזר הציבורי, העסקי והחברתי. היא מתמחה בבניית אסטרטגיות וניהול קהילות בפועל עבור חברות וארגונים, ומסייעת להם לפתח פתרונות יצירתיים לאתגרים מורכבים. בנוסף, במסגרת תפקידה בפיתוח עסקי, נועה פועלת להרחבת בסיס הלקוחות של החברה ולחדירה לסגמנטים חדשים בשוק.

בתפקידה הקודם ניהלה נועה את עמותת מנהיגות ישראלית בתפוצות (GIL), ולפני כן ניהלה את צוותי ה-Customer Success במחלקת השותפים של BUYME. ניסיונה הבינלאומי כקונסולית וסגנית שגריר בשגרירות ישראל בחוף השנהב מעניק לה פרספקטיבה ייחודית בתחומי הדיפלומטיה והיחסים הבינלאומיים. מעבר לפעילותה המקצועית, נועה היא חברת דירקטוריון בעמותת "מברוק" אותה הקימה עם חבריה, עמותה המפיקה חתונות לזוגות שידם אינה משגת

רונן טל

מנהל תיקי לקוחות

רונן הינו מומחה בתחום הסושיאל מדיה ובניהול קהילות. 
רונן פועל כחלק מצוות שיתופי פעולה בקהילות, ומסייע למותגים לבנות ולהוציא לפועל קמפיינים בקהילות במודל WIN WIN WIN. רונן בונה קונספט קהילתי במסגרתו נוצר שיתוף פעולה בין מותג לבין קהילה, ומלווה את התהליך מראשיתו ועד עלייתו לאוויר, ניטורו, ומדידת הצלחתו.

רומי הלמן

מנהלת תיקי לקוחות 

רומי בוגרת תכנית קו הזינוק של שותפויות אדמונד דה רוטשילד, והינה בוגרת קורס ניהול קהילות של Community Forward. 
רומי מלווה את לקוחות החברה במגוון רחב של תחומים לרבות קבוצת עזריאלי, חברות פארמה, וארגונים חברתיים.