מאחורי הקלעים של Community Forward / פרק סיום העונה

"השונות באה לידי ביטוי גם בתפקיד של כל אחת בחברה. את (רוני) לקחת מהר מאוד את הלקוחות החברתיים, ההדרכות והקורסים. אני "לקחתי על עצמי את האסטרטגיה, מחקר שוק, קהילות פנים ארגוניות / מותג, וכל אחת השתלבה במקומות המתאימים לה. עד שיום אחד רוני שיתפה שהיא צריכה להשקיע יותר זמן במיזמים האחרים שלה, ושהפרק הזה הסתיים מבחינתה. זה זימן לנו הזדמנות לבחון את הדברים, ולהבין שוב מה המקום של כל אחת מאיתנו במרחב הזה".

בפרק ספיישל (והאחרון לעונה) רות עדן, חן הרשקוביץ אוחיון, רוני קנטור, ומריה גרין – המייסדות השותפות של קומיוניטי פורוורד, חושפות את מאחורי הקלעים של החברה – את סיפור הקמתה, התהליכים והמסע שעברה כל אחת מהשותפות בדרך, המקום של החברה כיום, וגם קצת ממה שצפוי בהמשך הדרך.

אז איך הכל התחיל?

רות: מריה, קחי אותנו לסיפור ההקמה של החברה.

מריה: אני ורוני ישבנו יחד לשיחה לפני 6 שנים. זו הייתה תקופה בה תחום ניהול הקהילות כמקצוע לא היה מובנה (או מובן) עדיין – לא למנהלי קהילות יחידים, ובטח לא לחברות. היו קבוצות פייסבוק, והיו מנהלי קבוצות, זה הכל. דיברנו על כך שאין לנו מרחב בו אנחנו יכולות לפגוש ולהתייעץ עם אנשים כמונו, שעוסקים ביום יום בניהול קבוצות פייסבוק, לרוב בהתנדבות ולכן החלטנו להקים קבוצת פייסבוק שנקראה "Community Hackers". רוני, את זוכרת למה בחרנו לקרוא לה ככה?

רוני: באותה תקופה, את (מריה) הקמת וניהלת את קהילת Supergirls זה אופי, ואני ניהלתי את קהילת מידברן. החוויה הייתה חוויה של "פיצוח" – איך מפצחים את ההיכרות עם ה – DNA של הקהילה ואת צרכי החברים בה. הרגשנו כמו האקריות, שבאות לפצח אתגר ולבחון אילו הזדמנויות יש בתוכו, ואיך אפשר לייצר קשרים משמעותיים וארוכים בין אנשים. מה שהניע את שתינו בתהליך הזה, זו העובדה שהמילה "קהילה" התחילה להפוך לבאז וורד.

מריה: נכון. מאוד מהר חברות גדולות התחילו לארח אותנו לאירועים ומיטאפים, והקבוצה התחילה להתפתח. המיטאפ הראשון שלנו היה במשרדי Google.

רות: במקביל, יום אחד מריה פונה אליי ואומרת שהיא רוצה לבנות ריטריט למנהלי קהילות יחד איתי ואני כמובן הסכמתי מיד. נפגשנו בבית קפה יחד עם אנשים נוספים שמריה רצתה שיצטרפו אלינו לבניית הריטריט. באותה תקופה כבר היו מנהלי קהילות פעילים אבל ולא היה מי שיקח אותם צעד קדימה, והרעיון היה להזמין את אותם אנשים לאופסייט בבית מלון, בו שהם ישתפו אחד את השנייה בידע שלהם, ויקבלו ידע חיצוני ממרצים מובילים בתחום. באותה תקופה, אני עבדתי כמנהלת שיווק במשרד עורכי דין, והחיבור שלי לעולם הקהילות היה בכך שהייתי חלק מצוות הניהול של ה – Supergirls. עוד לא היה ברור איך כל עניין הריטריט יתנהל כי לא הייתה לנו חברה עדיין. כשהתחלנו להפיק את הריטריט ולפנות למשתתפים ולחברות, כולם שאלו – מי אתם.ן? לא ידענו אפילו איך לגבות את התשלום באותו שלב.

חן: ואני הייתי ה״סליקה״ הראשונה שלכם.

רות: נכון! אנדקוטה מעניינת נוספת שאף אחד לא יודע, היא שחן הייתה המשתתפת הראשונה שלנו בריטריט.

חן: עבדתי אז בארגון הבוגרים של אוניברסיטת רייכמן, ובמקביל ניהלתי גם את "נשים מדברות > נדל"ן" יחד עם לין שטיינר. הרגשתי בדיוק את מה שתיארת קודם, שאין לי עם מי להתייעץ, שאני עושה דברים שכנראה עוד אנשים מדהימים עושים ואני יכולה ללמוד מהם איך לקצר הליכים, ואולי פיצחתי משהו שאני יכולה לשתף בו אחרים מהניסיון שלי. החלטתי להירשם ולקחת את הריטריט כהזדמנות להבין האם ניהול קהילות הוא המקצוע הנכון לי.

רוני: עכשיו תבינו, בזמן הזה אני בכלל נמצאת במידברן ולא מודעת למתרחש. השארתי את Community Hackers בידיים של מריה, והתנתקתי לגמרי לחודשיים. לפני שיצאתי, מריה שיתפה אותי ברעיון של האופסייט שהיא רוצה להקים. אמרתי לה שזה נשמע לי מעולה, והדבר היחידי שביקשתי הוא שלא תצרף שותפים נוספים לניהול הקהילה שלנו.

רות: ואז הגיע הריטריט… הריטריט היה Mind blowing ויצר הדף עצום. הגענו לסולד אאוט עוד לפני שסיימנו לגבש את התוכן, והוא גובש תוך כדי תנועה.

חן: עד היום, כ-50% מהתוכן בריטריטים שלנו הוא תוכן מבוסס משתתפים, מתוך הבנה שאם מגייסים את מנהלי הקהילות הטובים ביותר להשתתפות בריטריט, צריך לתת להם את הבמה לקחת חלק בגיבוש התוכן.

מריה: קיבלנו אמון לא רק מהמשתתפים, אלא גם מהחברות שנתנו חסות לריטריט וביניהן- Wix, Masschallenge, Startup Nation Central, Elevation Academy שהאמינו בנו מהיום הראשון.

רוני: הריטריט "ישב" על צורך מאוד ברור, והאופן בו הריטריט הראשון נרקם, הביא לידי ביטוי את הערכים והיסודות של קהילה – המקום בו לא יודעים עד הסוף איך זה ייראה, ומדייקים את זה יחד עם המשתתפים
תוך כדי תנועה שהיא "מלמטה למעלה" והקשבה לצרכים.

רות: לריטריט קראנו Community Forward, ויצאתי ממנו עם שתי תובנות עיקריות:
1. הריטריט חייב להתקיים בכל שנה, כי נוצרת בו תנועה שאין שני לה.
2. יש צורך שוק חזק מאוד לארגון שיכשיר ויעניק מידע וליווי למנהלי קהילות, ומצד שני ילווה את החברות עצמן ויקח את ניהול הקהילות צעד קדימה.

מריה: אחרי הריטריט, ישבתי לשיחה עם רוני כדי להסביר לה את ההחלטה לצרף שותפים נוספים לריטריט, ולגבש את תהליך ההפיכה שלנו לחברה.

רות: נוצר מצב בו רוני ומריה הקימו את הבסיס – Community Hackers, וקבוצת אנשים אחרת לגמרי הקימה את הריטריט – Community Forward, וממנה עומדת לקום חברה עסקית, כאשר רוני מצד אחד נתנה את ברכתה למריה בכל הנוגע להקמת הריטריט אך מנגד ביקשה שלא לצרף שותפים נוספים. רוני, איך התגברת על זה?

רוני: לקח לי זמן לעכל את זה. היום אני מבינה שזה היה חלק מהמסע האישי שלי ושל כולנו יחד – להחזיק את המורכבות יחד.

מריה: לאחר מכן החלטנו להיפגש כל החבורה שבנתה את הריטריט ולהחליט מהם הצעדים הלאה. כשהיינו בדרך לפגישה, הודעתי לכולם שאני מזמינה גם את חן להצטרף לישיבה.

רוני: מדובר במשתתפת בריטריט שמגיעה לפגישה שעוסקת בהקמת החברה.

חן: אשתף בסיפור מהזווית שלי. אחרי הריטריט, פניתי למריה ואמרתי לה – "יש לכם משהו ענק בידיים שאתם חייבים לפתח". אחד הרעיונות הראשונים שלי היה שצריך להקים איזשהו כלי טכנולוגי שיחבר בין כל מנהלי הקהילות. מריה אמרה – "נדבר על זה בפגישה". כשהגעתי לפגישה, לא הבנתי שכל המשתתפים האחרים מלבדי הולכים להיות המקימים של חברה עסקית. היא שיתפה אותי בזה רק בדרך לפגישה.

רות: אחרי הפגישה, החלטנו להקים חברה (ולא עמותה), שנמצאת על הציר שבין B2B ל – B2C. מצד אחד תקים קהילות לחברות, תבנה להן אסטרטגיה ותעביר להן הרצאות, ומהצד השני תהיה מאוד מחוברת למקום ממנו באנו – למנהלי הקהילות – ותשמור איתם על קשר דרך קהילת Community Forward.

החלטנו שהעבודה בינינו תתחלק באופן שווה, כאשר אני אקבל את תפקיד מנכ"לית החברה. בנינו מנגנון מוסכם, חילקנו מניות, ויצאנו לדרך.

במהלך הדרך, החלו להיווצר אתגרים, והבנו שאנחנו רואות את הדברים אחרת. חן, מריה ואני מאוד Business Oriented, ולכן התרכזנו בדברים כמו: יצירת משפכי הכנסה, KPI's, על מה שווה להשקיע את הזמן וכו'. רוני לעומת זאת מגיעה עם אופי מאוד אחר, ולה היו חשובים דברים אחרים לגמרי, וזה יצר מתח.

רוני: לגמרי. הדינמיקה שלנו בפרק הראשון של היחסים הייתה מורכבת מאוד. הרגשתי שאין מקום לקול שלי, ושיש אליו המון התנגדות. היו המון אמוציות, ורציתי לבחור עד כמה אני אהיה קרובה ומעורבת בתהליך, ומהו המחיר שאשלם. לאט לאט למדנו איפה המקום של כל אחת, וזה מדהים בעיניי לראות את המקום שאנחנו נמצאות בו היום, ואת הדרך בה למדנו לחגוג את השונות.

רות: השונות באה לידי ביטוי גם בתפקיד של כל אחת בחברה. את (רוני) לקחת מהר מאוד את הלקוחות החברתיים, ההדרכות והקורסים. אני לקחתי על עצמי את האסטרטגיה, מחקר שוק, קהילות פנים ארגוניות / מותג, וכל אחת השתלבה במקומות המתאימים לה. עד שיום אחד רוני שיתפה שהיא צריכה להשקיע יותר זמן במיזמים האחרים שלה, ושהפרק הזה הסתיים מבחינתה. זה זימן לנו הזדמנות לבחון את הדברים, ולהבין שוב מה המקום של כל אחת מאיתנו במרחב הזה.

רוני: הרגשתי שהמפגש בינינו היה מאוד מפרה, ולצד זאת מורכב. בראייה לאחור אני מבינה שלמדתי מכן המון ברמה העסקית.

רות: וגם להיפך. בתקופת הקורונה, אנחנו (חן, מריה ואני) שהיינו מאוד B2B Oriented, נתקלנו בתקופה בה העסקים נפגעו ועובדים הלכו הביתה, ונדרשנו להמציא את עצמנו מחדש. בין רגע, רוני ואני לקחנו את המושכות והחלטנו שאנחנו בונות קורס דיגיטלי למנהלי קהילות יחידים (B2C) ונעביר אותו בזום. נוצר מצב בו שתי הנשים הכי קוטביות בחברה נפגשות ונדרשות לעבוד בשיתוף פעולה, וזה עבד מעולה. דיברנו בשפה לגמרי שונה, אבל גם למדנו אחת מהשניה. אני אימצתי המון מהשפה הזו, ואת אימצת משלי. והנה היום יש לך מיזם שנקרא "מה קורה היום?", שהוא "הארד קור ביזנס".

על החברה והמקום של כל אחת מהשותפות היום

חן: כשהקמנו את החברה, המגזר העסקי (ואפילו החברתי והציבורי) לא הבינו עדיין לגמרי את המשמעות של קהילות. כשמריה ורוני הקימו את Community Hackers, ולאחר מכן הפיקו את הריטריט יחד עם שאר הצוות, הן הקדימו את זמנן. עולם הקהילות היה ממש בחיתוליו, והלקוחות שלנו היו בעיקר חברות קטנות. היום, בארסנל הלקוחות שלנו נמצאות החברות הגדולות במשק – מתנובה ועד אלביט, מאמדוקס ועד לחברות טק כגון: פלייטיקה, המגזר הציבורי והחברתי, ובין השותפים האסטרטגיים שלנו לדרך ולעשייה נמצאות למשל מטא וטיקטוק.

כיוונו מאוד גבוה, וגם היום אנחנו עסוקות באיך לייצר את החזון החדש. אנחנו אחת החברות היחידות בסדר גודל שלנו, ובטח בתחום שנחשב נישתי, שכתבו חזון מאוד מפורט: ליצור סטנדרטיזציה בתחום ניהול הקהילות בישראל, ולהביא את התחום למקום בו הוא נמצא היום, ותוך כדי תנועה ראו את אותו חזון מתגשם.

רות: לאחרונה שאלו אותי מה החזון של פורוורד, ובאתי לדקלם אותו… פתאום אני אמרתי לעצמי: זה כבר קורה. החזון שהגדרנו הוא הטמעת הקהילות כחלק אינהרנטי באסטרטגיה העסקית של כל גוף בישראל. למשל במונחים של Learning and Development, מבחינתנו זה אמור להיות ברור שכדי ליצור תהליך למידה אפקטיבי בארגון, צריך להקים קהילה. לכן כיוונו ללקוחות הגדולים ביותר במשק, במטרה "להזיז את המחט". הגענו לשם מהר מאוד.
מאז נוסף לנו שירות חדש – יצירת חיבורים בין חברות עסקיות והמגזר הציבורי, לבין קהילות. אנחנו יוצרות קמפיינים ופעילויות תוכן בקהילות, מתוך הבנה שיש לנו יתרון בעולם הפרסום. קהילה היא מרחב של אנשים שהמכנה המשותף שלהם מאוד מהודק, וזה מאפשר למפרסם לפנות לקהל יעד מאוד ממוקד בצורה מאוד אותנטית. הפעילות היא פעילות בעלת ערך שרואה את חבר הקהילה בצד השני, מה שאנחנו מכנות Win WIn Win- לחברי הקהילה, למותג ולמנהל/ ת הקהילה.

מריה, תרצי לשתף קצת על המקום שלך כיום?

מריה: עם הזמן גם אני לקחתי צעד אחורה, והתמקדתי יותר בפן של קהילות המוצר, בהתאם למה שעסקתי בו – עבודה בסטארטאפים. גם כיום אני עובדת בסטארט אפ חדש בתפקיד שהוא אסופה של כל מה שלמדתי בעשור האחרון – ניהול קהילה לצד צדדים עסקיים ומוצריים נוספים. במקביל הקמתי בקומיוניטי פורוורד את פורום קהילות מוצר שמאגד מנהלי קהילות מוצר בחברות טק. אני חושבת שלכל אחת מאיתנו יש את ההזדמנות להיות בלב העשייה של החברה, ובמקביל לדעת את המקום הנכון בו יעיל ונכון לנו להיות.

רוני: בעיניי, המהות היא בבחירה לשים את היחסים שלנו במרכז, ולהבין שזה הבסיס להכל – לחוויה שלנו בעבודה, לרווחה שלנו ולתנועה שלנו בחברה.

מריה: בעיניי, הצלחנו לשים את הדברים החשובים במרכז ולצד המורכבויות והאתגרים, לשמר את הלב של מה שיצרנו מלכתחילה ואת השילוב של ארבעתנו. רוב החברות נופלות על יחסים מסביבי כל הזמן, ולכן מגיע לנו כל הכבוד.

רוני: שתינו (מריה ואני) לקחנו צעד אחורה, כשהרגשנו בטוחות לתת לכן להוביל, וידענו שזה הולך למקום בריא וטוב שמכבד את מה שאנחנו הבאנו לתוך הארגון. בשני הריטריטים האחרונים בהם לקחתי צעד אחורה, הסתובבתי במרחב של הריטריט וראיתי אותי ואת מריה בכל כך הרבה דברים וזה נותן המון נחת.

היום, אני מכנה את עצמי יזמת-לב (Heartrepreneur). בכל כמה שנים אני מקימה מיזם חדש שמחובר לשינוי שאני רוצה לראות בעולם. אני מאוד גאה ביצירה של Community Forward, ורואה אתכן גם במיזם שהקמתי לאחרונה – "מה קורה היום?" – רשת של קבוצות וואטסאפ שמספרת לאנשים מה קורה במקום בו הם חיים, ומוציאה אותם מהמסכים למפגשים משמעותיים במציאות. המיזם בנוי על החיבור בין ערך משמעותי לקהילה לצד רווח כלכלי ומוניטיזציה ויוצר Win, Win, Win – לי וליערה, לקהילות ולמפרסמים.

חן: במקביל לזה שרוני ומריה לקחו צעד אחורה בחברה, אני לקחתי צעד אחורה במיזמים אחרים שלי. לא זנחתי כמובן את "נשים מדברות > נדל"ן", אבל השכלתי להבין שהמיזם הזה מתפתח למקומות אחרים, וזה מאפשר לי להרחיב את הפעילות שלי בקומיוניטי פורוורד. למי שלא מכיר, "נשים מדברות> נדל"ן" היא קהילת נדל"ן שהחלה כקבוצת פייסבוק והיום מונה למעלה מ – 30K נשים במגוון פלטפורמות – מפודקאסט בשם "נדלניסטה" ועד לאירועים ומפגשים פיזיים בהם נשים נפגשות כדי לשנות את ענף הנדל"ן למקום שוויוני יותר. עד ליצירת האיזון שלי בין שני הכובעים, היו הרבה שלבים וגלגולים בדרך. זה הוסיף לא מעט מתחים לדינמיקה, אבל גם לא מעט ערכים. הרבה דברים שמריה עשתה בסופרגירלז זה אופי ובקהילת ״הסלון״, ורוני עשתה במידברן, ואני עשיתי באוניברסיטת רייכמן ובנשים מדברות > נדל"ן, ורות בקהילת העצמאיות שהקמת – תרמו ליצירה של קומיוניטי פורוורד, כל אחת מהפרספקטיבה שלה, כל זה נותן המון ערך עבור הלקוחות עד היום.

היום אני אחראית בחברה על שיתופי פעולה אסטרטגיים ויצירת מערכות יחסים מניבות עם לקוחות ומשרדי פרסום ואסטרטגיה. את התפקיד אני הולכת לעשות ממדריד ובשאיפה להפוך את החברה לגלובלית.

רות: את (חן) פורחת במקום הזה, ורואים את התוצאות בשטח. אנחנו יוצרות שיתופי פעולה אסטרטגיים מדהימים עם שחקנים שלא חלמתי עליהם. כשחן סיפרה לי על הרילוקיישן, אמרתי לעצמי "אחלה". ידעתי שהחברה בשלה לזה, שהטיימינג מתאים, ושמערכת היחסים בינינו לא תשתנה בגלל המרחק אלא להיפך, ידעתי שזו הזדמנות ליצירת שיתופי פעולה חדשים. בפועל, אנחנו רואות שלמעט העובדה שאנחנו לא מתראות פייס טו פייס, הכל ממשיך לעבוד בדיוק כמו מקודם, חן ממשיכה להוביל את הלקוחות שלנו ממדריד, במקביל, אני מפתחת את יכולות המנכ"לות שלי וממשיכה להוביל את החברה כמו קודם.

לסיכום, אומר שאני גאה במה שיצרנו ומודה לכל אחת מכן על המקום שלה בחברה. זו גאווה גדולה להוביל חברה שמתחברת לערכי היסוד של כל אחת מאיתנו (קהילה), שנותנת מקום לצורך של כל שותפה כאינדיבידואל, לעבוד עם הגופים הגדולים ביותר בארץ – גם במגזר העסקי וגם במגזר הציבורי, ולהצליח לשגשג באקלים לא פשוט בכלל.

אם אתם חושבים להקים קהילה בארגון שלכם, או מעוניינים ליצור שיתוף פעולה בין המותג שלכם לבין קהילות דיגיטליות קיימות, נשמח ללוות ולייעץ לכם.

מוזמנים לפנות אלינו דרך האתר, או במייל: [email protected]

אהבתם? שתפו!

הצטרפו לניוזלטר והשארו מעודכנים

פרקים נוספים

פודקאסט

KPMG זה הבית / קהילת הבוגרים של KPMG ישראל

"קהילת הבוגרים נמצאת תחת מחלקת שיווק. כמו שאמרת, הבוגרים שיוצאים מהארגון הם "תו האיכות" והשגרירים שלנו. אם הם ידעו "לשגרר" את הארגון בחברות בהן הם

עדי קלימשטיין

מנהלת תיקי לקוחות

עדי מלווה את לקוחות החברה בבניית אסטרטגיות להקמה, פיתוח וניהול קהילות המשולבות באג'נדות העסקיות, הארגוניות והשיווקיות שלהם. בנוסף, עדי מוסמכת לאימון אישי ועסקי, והינה בעלת ניסיון ורקע בהדרכה ובאימון, אשר באים כולם לידי ביטוי ביכולותיה לזהות את צרכי הלקוח ולחבר אותם בצורה מחשבתית לאסטרטגיה הארגונית.

במסגרת פעילותה בחברה, עדי העניקה שלל שירותי ייעוץ והדרכה לבנק ירושלים, אלביט מערכות, מכבי שירותי בריאות, אוניברסיטת תל אביב ועוד.  

ליאור אשכנזי דור

מנהלת תיקי לקוחות

ליאור מסייעת ללקוחות החברה לבנות אסטרטגיה אפקטיבית לניהול קהילה, באופן שיביא להשגת מטרות הלקוח ויעניק ערך מקסימלי לחברי הקהילה הפוטנציאלים. בין היתר ליאור גם בונה פעילויות תוכן של מותגים בקהילות לפי מודל W-W-W. בעברה, כחלק משליחות מטעם הסוכנות היהודית בה ליאור לקחה חלק, היא ניהלה את קהילת ״יוסטון הלל״.

איילה כספי וורמס

מנהלת תיקי לקוחות

איילה מייעצת למגוון לקוחות החברה, מלווה ומקימה קהילות לגופים כגון ארגוני בוגרים, קהילות אימפקט בדגש על חינוך וקהילות פנים ארגוניות. בנוסף, איילה מתמחה ועובדת בכל הקשור לסטוריטלינג דיגיטלי, חיה ונושמת קהילות ואת המדיה הדיגיטלית, ואף ניהלה בעבר מס׳ קהילות דיגיטליות.
 
איילה מעניקה ייעוץ לבנק ישראל, מכללת אורנים, וקרן משפחת ליאון, ועוד. 

עומרית אבנשטיין

מנהלת תיקי לקוחות

עומרית מתמחה בעולמות הלמידה, ומלווה את לקוחות החברה בהקמה וניהול של קהילות פנים ארגוניות בדגש על גילדות, למידה, וקהילות מקצועיות. לעומרית ניסיון רב בניהול קהילות, בבניית תהליכי למידה והכשרה, הרצאות פרונטליות וייעוץ למנהלי קהילות. 
עומרית מלווה את החטיבה הטכנולוגית של בנק הפועלים בהקמת גילדות מקצועיות פנים ארגוניות. 

רומי הלמן

מנהלת תיקי לקוחות 

רומי בוגרת תכנית קו הזינוק של שותפויות אדמונד דה רוטשילד, והינה בוגרת קורס ניהול קהילות של Community Forward. 
רומי מלווה את לקוחות החברה במגוון רחב של תחומים לרבות קבוצת עזריאלי, חברות פארמה, וארגונים חברתיים.