אמנות וקהילה – איך ליצור קהילה המממשת את יעדי החברה

אחד מהחששות של ארגון או חברה שרוצה להקים קהילה הוא הרצון לדעת האם הקהילה אכן תייצר אימפקט לחברי הקהילה אבל גם לגוף שהקים אותה? האם הקהילה תסייע להגשים את המטרות לשמן הקהילה הוקמה מלכתחילה מזווית נקודת הראייה של החברה? 

אבל כפי שאתם וודאי יודעים, התפתחות של קהילה היא מסע, ולכן היום אנחנו חוזרות אל אחד מלקוחותיה של Community Forward, בית המכירות הפומביות – תירוש, לו ביצענו הליך אסטרטגי להקמת קהילה לפני למעלה כ-3 שנים. כעת, משחלף זמן מספיק מיום הקמת הקהילה, אנחנו חוזרים אחורה כדי לבדוק מה קרה כאשר האסטרטגיה ״התממשה״? איך נראית ההצלחה של הקהילה? מה האימפקט שהקהילה יצרה עבור העסק שהקים אותה? 

הקהילה אותה ליווינו בתהליך בניית אסטרטגיה היא קהילה סודית ואקסקלוסיבית לדור הצעיר של אספני אמנות בישראל. פעילות הקהילה משלבת  אירועי אמנות ייחודים לצד פעילות דיגיטלית איכותית בקבוצת פייסבוק, כאשר המטרה בהקמת הקהילה היתה יצירת  מרחב בוטיקי של אספני אמנות אשר יקשור קשר חזק ויציב בינם לבין בית המכירות.

 

בית המכירות תירוש נוסד בשנת 1992 וקיים מאז מעל 170 מכירות פומביות, בהן נמכרו עשרות אלפי פריטי אמנות. כיום בית המכירות תירוש מקיים ארבע מכירות גדולות בשנה, של אמנות ואומנות דקורטיבית. בית המכירות מתמחה בהערכה ומכירה של אמנות, והוא המוביל בעולם לאמנות ישראלית. את הבלוגפוסט הבא ביצענו באמצעות ראיון עם הילה ירושלמי, סמנכ״לית השיווק תירוש מכירות פומביות (וגם תותחית קהילות שבימים אלו מתחילה לעבוד עם Community Forward).

 

מה גרם לכם להקים קהילה?

חווית האספנות בבסיסה היא חוויה סוליסטית. בנוסף, אמנות זה עסק יקר ובסוף האמנות שקנית נשארת תלויה על הקיר בבית ואת לא יכולה לחלוק אותה עם העולם. לצד זאת, זיהינו אצל קהל הלקוחות שלנו  צורך לחלוק את החוויה עם אספנים נוספים. בנוסף, זיהינו שהלקוחות שואלים אותנו שאלות שנוגעות לפרקטיקת האספנות במגוון נושאים שחוזרים על עצמם- איפה כדאי למסגר את האומנות שנרכשה, איזו פוליסת ביטוח הכי מוצלחת, ועוד.

מפה הבנו שיש ואקום ושאנחנו כעסק יכולים למלא את הצורך הזה עבור הלקוחות שלנו.

לצד הצורך של האספנים, גם לנו כבית מכירות היה צורך עסקי והוא למשוך אל בית המכירות גם קהל צעיר של אספנים, ולדאוג לשמר את הקשר הזה לאורך זמן כדי שהם ישובו וישתתפו במכירות השנתיות. 

בשנת 2019 הקמנו את הקהילה אשר פועלת בכמה פלטפורמות: בפייסבוק בפורמט של קבוצה סודית, שם חברים 600 חברים ולא יותר (מדי פעם אנחנו מרעננים את הרכב חברי הקבוצה על בסיס קריטריון של השתתפות פעילה).

בנוסף, יש לנו ניוזלטר חודשי עם כ-500 מנויים (רק מחציתם חברים בקבוצה בפייסבוק) ועמוד אינסטגרם עם כ-1500 עוקבים. 

 

תוכלי לשתף אותנו בימים הראשונים של הקמת הקהילה? 

ההקמה הייתה מורכבת בגלל שניסינו להעניק תחושה של מטרה משותפת לקהל שהוא מגוון יחסית. מצד אחד רצינו להקים מרחב בו אספני האמנות הוותיקים ירגישו בנוח לחלוק את החוויות שלהם, ומצד שני לייצר מרחב בו אספנים חדשים ירגישו בנוח לשאול שאלות ״התחלתיות״.

נעשתה עבודה יסודית של זיהוי צרכים של חברי הקהילה, זיהוי המטרות העסקיות של תירוש, ומציאת המרחב החופף של המטרה העסקית עם הקהילה. הגדרנו אסטרטגיה ותכנית פעולה ואף גייסנו מנהלת קהילה ותוכן שמגיעה מעולם האמנות.

 

איך הגדרתם מדדי הצלחה לקהילה?

זה מתחלק לשניים: מדדים לבחינת ההצלחה של הקהילה כקהילה, ומדדים להצלחת הקהילה כמנוע עסקי.  

מבחינת ההצלחה של הקהילה כמרחב לאספנים הצבנו יעדים בתחום של מעורבות בדיונים, תגובות, השתתפות באירועים-  ומהבחינה הזאת תוך 8 חודשים כבר היינו איפה שהגדרנו לעצמנו להיות כעבור שנה וחצי. האספנים החלו להביא לקהילה דילמות שבעבר היו פונים אלינו איתן, החלו לייצר קשרי חברות ביניהם. בעלי גלריות ואוצרים הצטרפו לקהילה והיום מתקיימים שם דיונים מרתקים בנושאי אמנות ואספנות. 

מבחינת ההצלחה של הקהילה כמנוע עסקי- אנחנו יכולים לראות קורלציה בין השתתפות פעילה בקהילה לבין רכישת אמנות וזה משמח אותנו מאוד. בנוסף, חברי הקהילה שלנו מתגאים בהשתייכות אליה ומזמינים חברים לאירועים שלנו, והם בתורם מצטרפים למעגל רוכשי האמנות בישראל ומרחיבים אותו.

 

טיפ לעסק שרוצה להקים קהילת לקוחות?

יש לי שניים- קודם כל תוודאו שאתם מייסדים קהילה מהסיבות הנכונות, שבאמת יש היתכנות עסקית לפרוייקט כזה. 

 

שנית- קחו את זה ברצינות. קהילה אפקטיבית דורשת השקעה מתמשכת, מנהל קהילה ייעודי ומשאבים נוספים.

 

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

הצטרפו לניוזלטר והשארו מעודכנים

עוד מאמרים ששווה לקרוא

פודקאסט

KPMG זה הבית / קהילת הבוגרים של KPMG ישראל

"קהילת הבוגרים נמצאת תחת מחלקת שיווק. כמו שאמרת, הבוגרים שיוצאים מהארגון הם "תו האיכות" והשגרירים שלנו. אם הם ידעו "לשגרר" את הארגון בחברות בהן הם

עדי קלימשטיין

מנהלת תיקי לקוחות

עדי מלווה את לקוחות החברה בבניית אסטרטגיות להקמה, פיתוח וניהול קהילות המשולבות באג'נדות העסקיות, הארגוניות והשיווקיות שלהם. בנוסף, עדי מוסמכת לאימון אישי ועסקי, והינה בעלת ניסיון ורקע בהדרכה ובאימון, אשר באים כולם לידי ביטוי ביכולותיה לזהות את צרכי הלקוח ולחבר אותם בצורה מחשבתית לאסטרטגיה הארגונית.

במסגרת פעילותה בחברה, עדי העניקה שלל שירותי ייעוץ והדרכה לבנק ירושלים, אלביט מערכות, מכבי שירותי בריאות, אוניברסיטת תל אביב ועוד.  

ליאור אשכנזי דור

מנהלת תיקי לקוחות

ליאור מסייעת ללקוחות החברה לבנות אסטרטגיה אפקטיבית לניהול קהילה, באופן שיביא להשגת מטרות הלקוח ויעניק ערך מקסימלי לחברי הקהילה הפוטנציאלים. בין היתר ליאור גם בונה פעילויות תוכן של מותגים בקהילות לפי מודל W-W-W. בעברה, כחלק משליחות מטעם הסוכנות היהודית בה ליאור לקחה חלק, היא ניהלה את קהילת ״יוסטון הלל״.

איילה כספי וורמס

מנהלת תיקי לקוחות

איילה מייעצת למגוון לקוחות החברה, מלווה ומקימה קהילות לגופים כגון ארגוני בוגרים, קהילות אימפקט בדגש על חינוך וקהילות פנים ארגוניות. בנוסף, איילה מתמחה ועובדת בכל הקשור לסטוריטלינג דיגיטלי, חיה ונושמת קהילות ואת המדיה הדיגיטלית, ואף ניהלה בעבר מס׳ קהילות דיגיטליות.
 
איילה מעניקה ייעוץ לבנק ישראל, מכללת אורנים, וקרן משפחת ליאון, ועוד. 

עומרית אבנשטיין

מנהלת תיקי לקוחות

עומרית מתמחה בעולמות הלמידה, ומלווה את לקוחות החברה בהקמה וניהול של קהילות פנים ארגוניות בדגש על גילדות, למידה, וקהילות מקצועיות. לעומרית ניסיון רב בניהול קהילות, בבניית תהליכי למידה והכשרה, הרצאות פרונטליות וייעוץ למנהלי קהילות. 
עומרית מלווה את החטיבה הטכנולוגית של בנק הפועלים בהקמת גילדות מקצועיות פנים ארגוניות. 

רומי הלמן

מנהלת תיקי לקוחות 

רומי בוגרת תכנית קו הזינוק של שותפויות אדמונד דה רוטשילד, והינה בוגרת קורס ניהול קהילות של Community Forward. 
רומי מלווה את לקוחות החברה במגוון רחב של תחומים לרבות קבוצת עזריאלי, חברות פארמה, וארגונים חברתיים.