מודלים להקמת קהילה מצליחה הוא נושא המעסיק את רובנו אם לא את כולנו, במאמר הבא מאתר feverbee, איגדנו, תרגמנו וערכנו עבורכם את עיקרי הדברים, מעוניינים לקרוא עוד? למאמר הערוך שלנו, מוזמנים/ות לגלול למטה
לינק למאמר המלא
לכל קהילה מטרה שונה, ולכל מטרה יתאים מודל בניית קהילה שונה. בניית קהילה מבלי לדעת מהו המודל המתאים לה ומהן המוסכמות הנדרשות מאותו מודל נבחר, יקשו על בניה נכונה של קהילה (ובהתאם גם להצלחתה).
פעמים רבות אנו רואים מנהלי קהילה מייעצים זה לזו, אך לעיתים העצות סותרות אחת את השניה. האמת היא, שרוב האנשים חולקים עצות המתאימות למודל של הקהילה שלהם, אך אין זה אומר כי המודל הנ"ל יתאים לקהילה אחרת.
מודלים לבניית קהילה שעובדים ב-2022
לדוגמה, אם אתם בונים קהילת תמיכה טכנית או מקצועית (Support), יצירת תחושת קהילתיות אינה נחשבת למטרה עיקרית. רוב האנשים פשוט רוצים לקבל תשובות לשאלות שלהם, וזהו. עם זאת, כאשר אנו בונים קבוצות עמיתים או קהילת משתמשים, יצירת תחושת השייכות היא הרבה יותר חשובה (וזו המהות של הדיון הזה).
מהן בעצם המוסכמות באשר לבניית קהילה?
כמו בכתיבת תסריט, אנו בוחרים בז׳אנר ונצמדים למוסכמות הז׳אנר בעת הכתיבה. לפעמים אפשר לצאת כנגד המוסכמות ולהצליח, אבל יש סיבה שאנחנו לא רואים הרבה סרטי אימה רומנטיים – לקהל יש העדפות.
זה נכון גם לגבי כתיבת אסטרטגיה לקהילה. מוסכמות של מודלים קהילתיים משקפות את העדפות חברי הקהילה.
דוגמאות:
- אם נבנה קהילת תמיכה, נבחר בפלטפורמה שקל לסרוק ולחפש בה מידע, ננסה לטפח קהילה של ״משתמשי-על״ ונעשה כל שביכולתנו על מנת להפנות אנשים עם שאלות מערוצים אחרים אל הקהילה עבור קבלת תשובות.
- אם אנחנו רוצים ליצור ולטפח קהילות עמיתים (במיוחד קהילות עמיתים ״מובחרות״), נצטרך לשמור על קבוצה אקסקלוסיבית, על מנת להשקיע זמן בקבלת פנים של כל חבר קהילה, ולהשקיע בנימה האישית והמושקעת ולא בהעברת מסרים בסיסים ושמירה על חוקי הקבוצה.
- אם נרצה ליצור קהילות משתמשים, נצטרך למצוא את המנהיגים הנכונים, לייצר אירועים וירטואלים על מנת להגדיל את המערך כמה שיותר מהר.
ככול שנאמץ יותר מוסכמות מהמודל, סביר יותר שנצליח. הליכה נגד מוסכמות של כל מודל, תעשה תמיד בדרך של מאבק, כי למעשה מדובר בניסיון לשנות את העדפת קהל היעד – חברי הקהילה.
למשל, לקוח אחד התלונן שמאז שהם העבירו את קהילת המפתחים שלהם מ-Discourse לפלטפורמת Salesforce המשולבת שלהם, ההשתתפות צנחה. המפתחים פשוט התחילו להשתמש בערוץ Slack במקום.
למה זה קרה? מכיוון ש-Discourse עדיף למפתחים, יש לו תכונות שמפתחים אוהבים ומכירים. זוהי מוסכמה מקובלת שמפתחים משתמשים ב-Discourse. כשאתם נלחמים בהעדפות טבעיות, בדרך כלל תפסידו.
עוד מקרה מעניין, על מפתח משחקים שהומלץ לו להימנע מלהשיק פורום לגיימרים במטרה להתרועע וליצור קשרים. כי פורום הוא אינו המקום שבו קהילת הגיימרים נמצאת. הם מעדיפים Discord, Reddit וערוצים אחרים.
כמה שאלות פשוטות עבור המודל שבו נבחר להשתמש
FeverBee משקיעה כמות זמן אדירה במחקר והבנת ההעדפות של קהל הלקוחות שלנו.אנחנו עושים זאת מכיוון שהרבה יותר קל לאמץ העדפות מאשר לנסות לשנות אותן. אם נאמץ את ההעדפות, אנחנו נעלה את סיכויי ההצלחה שלנו לטובתנו.
למרבה הצער, כל כך הרבה אסטרטגיות כיום בנויות על משאלת לב ולא על העדפות שזוהו על ידי חברי הקהילה. לא לנקוט בגישה מונעת נתונים תביא כנראה לכישלון.
למעשה, רק על ידי שאילת קומץ שאלות פשוטות (המוצגות להלן) תוכל לחשוף הרבה מאוד את העדפות חברי הקהילה.
זו אינה רשימה מקיפה, אבל מספיקה על מנת להבין את הרעיון. המטרה היא להתחיל את התהליך טאבולה ראסה וראש פתוח לחלוטין. לכן סביר שתמצאו את הסוג והפלטפורמה הנכונים עבור הקהילה שאתם מעוניינים ליצור.
סיכום
- מודל הקהילה שתחליטו לפתח, ישפיעו על כל העשייה שלכם.
- בחירת מודל מדגישה את הערך שאתם מתקשרים לחברי הקהילה, את מדדי המפתח שאתם צריך לעקוב אחריהם, את האתגרים העיקריים שצריך להתגבר עליהם וכמובן את הפלטפורמה שנבחר.
- אם הקהילה שלכם לא במקום שאתם רוצים שהיא תהיה כיום, יש סיכוי גדול שאינכם משתמשים במודל הנכון (או שאתם לא פועלים לפי המוסכמות של המודל הנבחר).
FeverBee מציעה כמה שלבים עיקריים:
- השתמשו בשאלות מהתבנית מעלה כדי לזהות ערך והעדפות פלטפורמה. סביר להניח שתגלו שהם נופלים בהעדפות הפלטפורמה תואמות לדגם.
- דאגו שכל מי שקשור לקהילה יפעל לפי המודל. כל מי שקשור לבניית הקהילה צריך להבין את המודל שבו בחרתם להשתמש ואת המוסכמות של המודל הנבחר.
- עצבו את האסטרטגיה שלכם כדי לקדם את המודל הנבחר. התאימו את העשייה כולה סביב גורמי ההצלחה של המודל הנבחר. השתמשו במשאבים וחוזקות על מנת להתגבר על האתגרים והמכשולים שמציב כל מודל.
בהצלחה!